TARPESTI - scoala cu clasele I-VIII
 


revistă online de informare, documentare si prezentare a creatiei artistice a elevilor din scoala tarpesti
 
Bienala de artă contemporana - Venetia 2007 - o călătorie în imagini
 
orasul
 
Romantismul si tristetea lagunei
Cea de a doua intalnire cu laguna venetiana a fost prilejul unei redefiniri a impresiilor mele referitoare la acest oras. Experienta anterioara, avuta in urma cu patru ani, cu prilejul celei de a treizecea bienale de arta contemporana, s-a aflat mai degraba sub semnul tristetii. Este posibil ca sentimentul in cauza sa fi aparut datorita, pe de o parte, existentei unor asteptari referitoare la editia jubiliara a bienalei din 2003, asteptari care nu prea s-au potrivit cu ceea ce urma sa descopar la fata locului, iar pe de alta parte, timpului nefavorabil, care adeseori ne poate pune intr-o lumina nu tocmai agreabila locurile prin care calatorim. Nu ar fi insa corect sa nu recunosc faptul ca tocmai acest timp nefavorabil m-a facut sa descopar minunatele muzee venetiene, care mi-au umplut din plin zilele petrecute in laguna.
Desi calatoria de documentare din 2007 s-a desfasurat tot in luna noiembrie, sansa unor zile insorite, care toamna au o lumina speciala, mi-a inlesnit descoperirea fetei romantice a Venetiei, iar cautarea unor locatii expozitionale, parti si ele ale bienalei, dispersate insa prin tot orasul, m-a facut sa-i bat mai mult timp strazile inguste si intortochiate, cunoscandu-l, oarecum, si astfel indragindu-l.
Pot spune acum ca Venetia este un oras fascinant, acelasi, dar mereu nou, care ne cere doar, sa-l redescoperim, cu ochi mereu proaspeti, cu mintea deschisa si nealterata de asteptari sau alte proiectii mentale; acesta este dealtfel secretul oricarei calatorii reusite, indiferent de locatia sau momentul ales.
 
>> imagini // 1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9 // 10 // 11 // 12 // 13 // 14 // 15 // 16 // 17 // 18 // 19 // 20 // 21 // 22 // 23 // 24 // 25
 
 
muzeul guggenheim
>> mai multe informatii despre colectie >> http://www.guggenheim-venice.it/
 
Colectia Peggy Guggenheim
Acest muzeu este situat chiar pe Marele Canal, in Palazzo Venier dei Leoni, in apropierea Muzeului Academiei, si a fost deschis publicului in anul 1980, el gazduind colectia personala, de arta din sec. XX, a lui Paggy Guggenheime.
 
>> imagini // 1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9
 
 
bienala de arta contemporana
 
Bienala de arta contemporana din Venetia, alterneaza cu o alta bienala, cea de arhitectura, cu care isi imparte spatiile de expunere la fiecare doi ani. Principalele lor locatii sunt pavilioanele tarilor participante, situate la Giardini, intr-un cadru natural amplu si linistitor, iar cea de a doua locatie majora este la vechile arsenale venetiene (Arsenale), care permit, in halele lor imense, organizarea unor expozitii de anvergura. In afara acestor doua puncte de reper, organizatorii extind spatiul expozitional al bienalei, utilizand alte diverse locatii secundare, gazduite de diferitele institutii culturale din oras.
 
>> mai multe informatii despre bienala >> http://www.labiennale.org/en/art/
 
 
Giardini >> plan general >> plan pavilion italian
Dintre tarile care au pavilioane proprii la Giardini, putem aminti: SUA, Rusia,Germania, Marea Britanie, Franta, Belgia, Elvetia, Suedia, Polonia, Ungaria, Romania, Israel, Japonia, Australia, etc.
La aceasta editie a bienalei, proiectul prezentat de Romania ( 1 // 2 ) a fost destul de inconsistent, din fericire tara noastra beneficiind si de participarea artistului Dan Perjovski, ca invitat in cadrul expozitiei tematice de la Arsenale - Corderie / Artiglierie, proiectul sau artistic bucurandu-se de apreciere.
 
>> imagini // 1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9 // 10 // 11 // 12 // 13 // 14 // 15 // 16 // 17 // 18 // 19 // 20 // 21 // 22 // 23 // 24 // 25
 
Arsenale >> plan general >> plan corderie / artiglierie
Aceasta locatie este destinata in principal organizarii expozitiei tematice a Bienalei ( corderie / artiglierie ), care anul acesta a purtat numele: "Gandind cu simturile - Simtind cu mintea" si a ingloband creatia a circa 57 de artisti, invitai, din diferite tari.
>> imagini // 1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9 // 10
 
Alte locatii >> plan general
Exista diferite locatii care gazduiesc creatii ale altor artisti participanti la bienala sau invitati, locatii ce sunt repartizate aproape prin toata laguna. O astfel de participare de exceptie, a fost si cea a artistului vizual Bill Viola ( "Ocean without a shore" - "Ocean fara tarm" ) - instalatie video, pe trei panouri de plasma, gazduita in interiorul unei mici capele venetiene.
>> imagini // 1 // 2 // 3 // 4 // 5 // 6 // 7 // 8 // 9 // 10