TARPESTI - scoala cu clasele I-VIII
 


despre

Comuna Petricani , dupa ultima īmpartire administrativa din 1968, este alcatuita din cinci sate. Īn partea de nord, satul Boiŗtea, atestat īn 1446, 6 iunie, īn partea de sud satul Žolici, atestat la 1437, 12 martie, īn est satele Rābīia si Petricani atestate 1447, 22 august, ŗi īn zona centrala a comunei satul Tārpeŗti.
Referitor la atestarea documentara a satului Tīrpesti, aceasta este mult mai tārzie (1586, 17 aprilie,) dar nu īnseamna ca satul Tīrpesti a luat fiinta acum, el exista cu mult mai īnainte. Īn 1586, 17 aprilie, voievodul Petru Schiopul da carte lui Pavel Slujnicer sa stapānesca Târpestiul, pe care el l-a dat īn schimbul satului Savesti, facut danie Manastirii Probota.
Izvoarele orale ne spun ca satul Târpesti la īnceput se numea Bodaiesti. Era format din 30 - 40 de case, construite īn punctul numit astazi “Žarna Mare”, la "Rāpa lui Bodai". Familiile īntemeietoare au fost familia Bodai Amaranditei, iar peste apa Topolitei, īntr-o poiana era asezata familia lui Savu Olaru. Unu din urmasii familiei Bodai a fost numit de catre domnitor conducator peste acest sat si de la numele acestei familii va primi la īnceput numele satul.

 
 
 
Pe la anul 1600, un grup de ardeleni condusi de Târpea au veni cu turmele lor de oi si s-au asezat aici.Venirea ardelenilor în satul Bodaiesti a dus la dezvoltarea social-economica a comunitatii. Actuala denumire a satului va fi primită de la conducatorul acestor ardeleni aşa că el se va chema Târpesti.
Dintre numeroasele vestigii preistorice - precucuteniene şi cucuteniene - descoperite pe teritoriul comunei, cu ocazia săpăturilor arheologice întreprinse aici începând cu anii şaizeci, se remarcă cele făcute în satul Târpeşti, la "Râpa lui Bodai", aici descoperindu-se cel de al doilea exemplar de idol masculin reprezentând un "gânditor", asemănător celui de la Hamangia. Acesta se află acum în colecţia Muzeului de istorie din P.Neamţ, dar numeroase alte obiecte legate de istoria mai veche sau mai nouă a satului şi zonei nemţene, pot fi văzute la Muzeul "Popa" din localitate, care a fost înfiinţat de creatorul popular Neculai Popa în anii şaptezeci.
 
 

Despre învatamânt, în comuna Petricani, se poate vorbi abia spre mijlocul sec. al XIX-lea. În anul 1859 se construieste scoala în satul Târpesti, pe un teren facut donatie din 1850. Primul înv. a fost Ion Zaharescu, ce a ocupat aceasta functie pâna în anul 1865. Scoala avea o singura clasa la ea fiind înscrisi cincisprezece elevi. În 1864 este înzestrata cu un lot scolar în suprafata de 7 hectare care era administrat de învatator. Între aniii 1865-1866 functioneaza ca învatator Dinu Iordachescu cu un numar de cincisprezece elevi. Între 1866 – 1871 ca învatator la scoala din Târpesti este Ion Savinescu. La 27 aprilie 1871 învatatorul Ion Savinescu arata Revizoratului Scolar ca din cauza indiferentei Primariei scoala este într-o situatie foarte proasta. Între anii 1871 – 1873 la scoala din Târpesti functiona învatatorul Ion Stamate.
În anul 1874 scoala din Târpesti se închide, iar în plasa de sus (Ocolul Neamtului) unde se gasea si comuna Petricani, functionau sapte scoli rurale. Învatator în comuna Petricani apare la 10 septembrie 1875 Dimitrie Busuioc, absolvent al scolii din Manastirea Neamt, platit de stat cu 30 de lei pe luna si de comuna cu 180 lei noi, anual.
Stiri despre scoala din Târpesti mai avem abia în anul 1895 august când la aceasta scoala functiona învatatorul Trifan Ion cu un numar de 21 de elevi

 
 

În anul 1901 se va construi pe acelasi teren un local nou si va primi în folosinta un loc de 7 hectare. Pâna în anul 1915 scoala din Tarpesti va functioneaza cu un singur învatator, iar din 1916 apare al doilea post. Pentru localul de scoala din satul Tarpesti construit de Casa Scoalelor, comuna plateste anual suma de 750 lei plus procente de 5%.
În anul 1923, la scoala din Târpesti functionau doi învatatori: Trifan Ion si Fuiorea Neculai, preot în acest sat, cel din urma ocupând si functia de Presedinte al Comitetului Scolar din comuna Petricani între anii 1928 – 1937. Numarul elevilor creste permanent ajungând în anul 1940 la cel de 85 de elevi care erau scolarizati aici. În perioada celui de-al doilea razboi mondial toate scolile din comuna au fost ocupate de armata, deci procesul de învatamânt a fost întrerupt. În 1964 se construieste actualul local al scolii. Din anul 1959 pâna în anul 1963, scoala functioneaza cu clasele I – VII, începând cu anul 1964 învatamântul se generalizeaza la opt ani.
Dupa anul 1978 în scolile din comuna Petricani apare treapta I de liceu.
În prezent scoala functioneaza cu clasele I – VIII , învatamânt primar si gimnazial, cu peste 200 de elevi, prescolari si scolari.

 
 
structura de organizare
 
SAM PETRICANI - STRUCTURA TÂRPEŞTI

Număr de copii:
- învăţământ preprimar >> 40 copii
- învăţământ primar >> 84copii
- învăţământ gimnazial >> 82 copiii
Manager:
prof. Gheorghe CUCUS

Personal didactic:
- educatori >> Natalea COTFAS, Aneta SECHELARIU
- învăţători >> Anca ARIO, Gheorghe COTFAS, Parascheva CRUCEANU, Lăcramioara LUCA
- profesori >>
MariaSACHELARIU, Iulia CIOCOIU, Gheorghe CUCOS, Maria CRETU, Camelia  MAFTEI, Angelica GHITĆ, Elena ROTARU-POPA, Damian-Ioan POPA, Lucian-Vladimir PANAIT, Marius-Catalin NECHIFOR, Carmen GAFITA, Ciprian-Neculai COSOFRET, Liviu POP, Carmina ARSENE.
Personal nedidactic:
- ingrijitor >>Elena DIACONU
- fochist >> Ion CRAMBA